marți, 28 aprilie 2015

Hormonii fericirii - Endorfinele, serotonina și dopaminele

Hormonii fericirii - Endorfinele, serotonina și dopaminele

Hormonii fericirii - Endorfinele, serotonina și dopaminele sunt neurotransmițători care activează hormonii fericirii

Endorfinele

Evoluția a creat un creier complex, considerat cel mai complex sistem din acest univers. Și la baza lui stau ghidușele endorfine, „activatorii“ funcției cerebrale cu atâtea alte funcțiuni. Endorfinele sunt neurotransmițători produși de glanda noastră pituitară, eliberați în momente cheie ale vieții: orgasm, mâncare bună si piperată, simțită pe limbă și... durere (nu-i așa că devine clară legătura dintre plăcere și durere în acest context? Sau gusturile sexuale controversate.

Serotonina

Serotonina este neurohormonul fericirii. Adică, în absența lui, suntem deprimați, agitați sau nu dormim. Precursorul chimic al serotoninei este triptofanul. Papaya și bananele sunt la loc de cinste în cantitatea de serotonină indusă. Așadar, cruțati curcanul până la sărbători și delectați-vă cu un meniu generos și vegetal.

Serotonina mai este responsabilă și de reglarea somnului, apetitului și contractiilor musculare. Ultima responsabilitate, dar nu cea din urmă, constă în faptul că serotonina este alfa și omega funcțiilor noastre cognitive, a memoriei și atenției.

Dopaminele

Dopaminele sunt rudele de gradul unu ale celor despre care am vorbit. Au funcții multiple și complicate, cum ar fi creșterea pulsului sau a presiunii sangvine. Au rol crucial în modularea comportamentului și în viața noastră psihică, de la memorie și cogniție.
sursa: obiectiv.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu